2009. január 17., szombat

Rio de Janeiro - ez valami más II.

Az első sokkon túl vagyok. Mostmár jöhetnek a jó részek.

Elmentünk megnéztük Santa Teresa-t. Ez egy tündéri városrész. Hegyes-völgyes. Látni a Corcovado-t, és egészen nyugis. Vannak szép házacskák is. Ja, és a villamos. Így néz ki:


Szerintem inkább múzeumba való, de azért kipróbáltuk. Fillérekért fel lehet rá szállni. Már ha felférsz. Mi valamilyen rejtélyes okból kifolyólag felfértünk rá. Szerintem ez inkább annak volt köszönhető, hogy gringok voltun, és ez tetszett a sofőr bácsinak. Mert utánunk senkit nem engedett felszállni :)
Felmegy a hegy tetejére (majdnem), és onnan vissza.
Egészen családias a hangulat. A szerencsésebbek üléshez is jutnak, a kevésbé szerencsések az oldalán függeszkednek. Nincs nagy baj, ugyanis alig megy többel, mint a gyalogbusz.
Viszont olyanok történnek, hogy felfelé menet a vezető bekajabál a kifőzdébe, hogy kéne neki némi eleség, és mire visszafele jön a járgány, addigra elkészítik neki, és beadják a "fülkéjébe"!
Néha csönget is egy picit.

Aztán irány a narancs negyed! Ha tudnám, miért hívják így... Nem láttunk egy darab narancsfát sem... De voltak kedves házacskák, egészen szimpatikus volt. Egészen el tudtam szakadni a korábbi riói képtől.

Metróval mentünk, ami egy egészen más riói képet mutat: teljesen modern. a metrójegy egy plasztikkártya, amit "becsekkoláskor" benyel a gép, így az újrahasznosítás maximálisan megoldott. Szépek az állomások is.

Elmentünk a botanikus kertbe. Csodaszép volt. Nem írnék róla, mert mindenhol van ilyen, ezért semmi speckóról nem tudok beszámolni, de azért érdemes megnézni.

Viszont más a véleményem Urca-ról: ez Rio gazdag negyede lehet. Jó állapotú házak, már az utcák szagából (a nem létezőből) érezni, hogy itt más az életszínvonal. Nyugis, szép, tiszta. Ez van a Cukorsüveghegy alatt. Sajna feljutni nem sikerült, mert elég felhős volt az ég, és akkor nem ér semmit.

Kitérő: Rio szerintem az alacsony felhők városa. Ilyen alacsonyan felhőt még nem láttam. De a lányok sem. Ezért jó tanács: ha valaki Rio-ba látogat, feltétlenül menjen fel az első napos napján a Corcovadora, a másodikon a Cukorsüvegre, vagy fordítva, különben könnyen lehet, hogy kimarad az életéből!!!

Apropó, Corcovado! Mi eléggé befürödtünk vele: pont év elején, a hosszú ünnepen voltunk Rio-ban, amikor fullra volt pakolva helyiekkel is, ezért a Corcovadonál a következővel találkoztunk: alig két órás sor, hogy az ember megvegye a jegyet a fogaskerekűre, majd újabb 2-3 óra, mire feljut rá! B verzió, hogy besorol a bejáratnál sertepertélő "maszek" járatok egyikébe, akik ugyanannyiért (kb. 45 reál) felviszik kocsival... C verzió, hogy máskor megy oda :)

Pozitív az is, hogy van az Ipanema. Ez picit más, mint a Copa. Szintén szép hosszú. Fekszel a parton, mint a szardíniás dobozban, már ha rá bírod magad venni, hogy a napnak szenteld a figyelmed a csodás férfiak helyett...
Elépesztően nagy hullámok, szinte halálfélelem, ha maga alá temet. Nem is hagyják a baywatch-ok, hogy messzire bemenj! Gondoltam eljátszom a fuldoklót, hátha kiment egy szép példány... De meggondoltam magam. Mi van, ha más is erre pályázik?!?!?

És tele van mindenféle árusokkal. 15 reálért vehetsz strandkendőt, ami többfunkciós: hasalhatsz rajta a parton, vagy akár ki is rakhatod otthon faliképként.
Meg nem értett művészek tevékenykednek a kövön: a dobozos üdítő aljából fél perc alatt olyan hűtőmágnest rittyentenek, hogy ihaj! És tele van kajával: főtt kuki vajjal megkenve, saslik, grillezett sajt, és édesség minden mennyiségben.

Ha nem találnál eleséget a parton, irány a "belváros". Mindenhol fürdőruciban mászkáló emberkék, a homok még nem pergett le róluk. Hirtelen, heves, meleg zuhany, ami az égből jön, minden bizonnyal acélból, hogy a homokot lemossa a nyaralókról.
És vannak kilós boltok. Na nem ruhákat árulnak, hanem meleg eledelt. Olyan, mint egy svédasztal. Annyit szedsz, amennyit akarsz, aztán lemérik, és csak annyit fizetsz érte, ahány deka volt. Van itt sushi, hús-hússal, süti, krumpli, rizs, zöldségek. Minden, mi szem-szájnak ingere, és nem főznek rosszul.
Persze ezeket a helyeket csak akkor találod meg, ha nem vagy éhes. Ha úgy indulsz neki, mint mi, hogy már nagyon éhes vagy, akkor kétségbeesett gyorsasággal elbújnak valahova. Aztán, mikor már ettél, félénken megint előmerészkednek.

És ha már Ipanéma: nem messze a parttól van egy találmány, a hippipiac. Ez csak hétvégén van, hétköznap fel sem ismered a helyet. De olyankor átalakul, és kicsit az angol Camden market és a magyar kínai piac elegyévé lesz: az árusok egymás hegyén-hátán árulnak mindent. A ruhától kezdve a cipőn át, a kézműves cuccokon keresztül a hűtőmágnesig. Vettem is tukános fülbevalót 180 forintért! Meg kóstolgattunk helyi élelmet, mert az is van itt.

Juj-juj, majdnem elfelejtettem: brazil papucs! Need to have kategória! sima flip-flop, csak a brazil zászló színeiben pompázik, megspékelve egy szolid brazil zászlóval is, alig 17 reálért. Mindenkin ez van! De tényleg.

A braziloknál kicsit másképp megy a hazafiasság, mint nálunk. Kicsit jobb: ők mindenre rárakják a zászlót, használják a színeket, és büszkék arra, hogy brazilok. Ha találkozol eggyel, első kérdése, hogy miért őket választottad, és nagyon várja, hogy elmondd, hogy azért, mert az ő országuk a legszebb, ők meg a legjobb fejek a világon :)
És ez így is van. Vagy majdnem így. De erről picit később!

Nincsenek megjegyzések: